Craniosacraal therapie is een holistische behandelmethode die voortkomt uit de osteopathie. Het is voortgekomen uit de osteopathie. In de 19e eeuw ontdekte Dr. William Sutherland (een osteopaat) dat de beenderen van de schedel in verbinding staan met het heiligbeen door middel van de Core Link. De Core Link bestaat uit: de schedel, de ruggenwervelkolom, de dura mater (een beschermend vlies om de ruggenwervelkolom en het heiligbeen heen). Wij werken met het craniosacraal vocht dat door de Dura Mater stroomt van het Cranium (hoofd) naar het Sacrum (heiligbeentje). Het craniosacraal vocht, ofwel hersenvocht, ontstaat in het ventrikelsysteem in de hersenen d.m.v. bloedfiltratie en zorgt o.a. voor de afvoer van afvalstoffen en toevoer van voedingsstoffen.

 

Tijdens de sessie met u (sport)paard zal ik diverse hands- on technieken gebruiken om blokkades in het lichaam die het bewegingsapparaat beperken te verhelpen, waardoor het lichaam weer in balans komt en vloeiend kan bewegen. Het hersenvocht dat tussen de hersenen en het ruggenmerg vloeit wordt d.m.v. een pompsysteem binnenin de hersenen als een golfbeweging door het craniosacrale systeem gestuwd en wordt vervolgens door het bindweefsel doorgegeven en is daardoor overal in het lichaam voelbaar.

De meeste plekken waar ik mee werk is het hoofd, de wervelkolom en het bekken omdat dit de werking van het zenuwstelsel, het hormoonstelsel, het immuunsysteem en de functie van het lichaam een boost geeft. Daardoor verbetert de beweeglijkheid van het weefsel, neemt de vitaliteit toe en wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd dan wel gereactiveerd. Maar ook zullen de benen en alle andere plekken als die aandacht vragen behandelt worden. Craniosacraal therapie is een hele zachte manier van behandelen, waar geen manipulerende technieken bij komen kijken. Ik kan o.a. bot delen waarvan de suturen niet goed zijn aangesloten op elkaar, zenuwen, spieren, vezels en fascia (bindweefsel) behandelen. Het cranio sacrale ritme golft door het hele lichaam en beweegt alles mee, van fascia om de organen heen tot en met de pezen, botten, spieren en hersenbeenderen.

Heeft u een sportpaard wat extra ondersteuning kan gebruiken tijdens een druk wedstrijdseizoen? Heeft u klachten in de training, maar kunt u de problemen maar niet oplossen? Problemen met rijtechnische oefeningen? Gaat de ene pirouette beter dan de andere? Wellicht staat het bekken gekanteld of zit er ergens anders in het lichaam een blokkade, waardoor uw paard nog niet in staat is om welke oefening dan ook uit te voeren. Heeft uw u paard helemaal binnenste buiten gekeerd maar lijkt niks te werken of komen klachten telkens terug. Heeft u een talentvol paard, maar een headshaker wat maar niet opgelost lijkt te kunnen worden? Of een paard dat zichzelf afsluit en blokkeert? Voor die paarden en voor nog veel meer paarden met klachten is het mogelijk om weer in balans te komen! 

Ook paarden zonder problemen/klachten is craniosacraal therapie geschikt. Ook uw gezonde (sport)paard is gebaat bij een behandeling. Bijvoorbeeld na een tandarts bezoek of voor of na een stressvolle of drukke periode. Vele (vage) klachten, ongewenste gedragspatronen of bewegingsklachten zullen verminderen of mogelijk zelfs verdwijnen!

Tijdens de craniosacraal behandeling van uw paard verwerk ik, afhankelijk van wat uw paard nodig heeft ook nog andere technieken naast de craniosacraal therapie in de behandeling. De andere technieken waarmee ik ook werk zijn stretchtechnieken , triggerpoints en meridianen.